Wednesday, December 31, 2014

Three hundred sixtyfive days in 2014


Apa pun kena syukur .

Cerita kehidupan aku takkan pernah habis .
Suka duka adat kehidupan .
Kehilangan . 
Pertemuan . 
Adat chinta & Rangga .

Cerita kehilangan MH370 sampai sekarang mystery .

Loses of MH17 masa bulan puasa buat kita terduduk . 
Baru tahu oh ! Kita juga tidak selamat .

Terbaru QZ8501 crash in Java Sea .
Losses the loved one . Bukan senang . 

Impact nya semua terasa .
Keselamatan udara dipersoalkan . 

Otak bodoh aku selalu fikir .
Malaysia memang best . 
Masa dulu tak pernah risau .
Takde gempar bumi . 
Takde puting beliung .
Kedudukan geographical yang strategic .

Aku lupa sepuluh tahun dulu . 
Ekor tsunami menghentam utara Malaysia . 

Baru baru ni Pantai Timur diuji bah besar .
Kelantan negeri yang diduga teruk . Minion of Tsunami bila tengok video video yang mereka shared . 

Rakusnya air pada  kami . 
Pada alam .
Teruk .
Musnah . 
Rumah seakan rakit .
Tengkujuh yang paling hebat di datangi hisapnya . 
Innalillah . 

Belum lagi , air disukat . 
Belum lagi , anak ramai mati tersedak susu . 
Belum lagi kes cameron highland .
Belum lagi cerita , Lahad Datu mengistiharkan darurat . 
Macam kombo .
Family combo .

Oh Malaysia ku .
Beginikah hisap negara maju ? 

Aku pasti ramai yang sedar .
Tapi apa kita buat ? 
Kita amik tak endah aja .
Kita cuma tahu laksanakan diri kita pada   keluarga dan majikan .

Musibah melanda anggaplah sebagai kifarah setiap inci langkah .

Untuk Dia ?
Apa yang kita lalukakan .

Manusia berubah untuk lebih baik .
Untuk mendapat manfaat kehidupan .
Zat zat syurga .
Haruman kasturi .

Aku tidak baik .
Tetapi aku pilih untuk jadi baik pada Dia .

Sudah sudah nak tuduh menuduh .
Lapangkan dada . 
Teguhkan iman .
Kerana pastinya . 
Kita kembali pada hakiki . 

Esok tahun baru . 
2015 .

Semoga kami , umatmu dibawah lindungan Mu Ya Allah .



Saturday, December 13, 2014

Blessed

Aku tidur berbantalkan lengan mu
Aku gelak kerana lawakmu 
Aku menangis selalunya kerana kamu ! 

Terima kasih allah .
Bicaraku kosong

Walaupun aku terasa kerana kehilangan sebuah persahabatan ,
Kerana ukwah ini aku maragui mu kawan .
Sepatutnya kau gembira kerana bertahun kami mengikut kepala bengong kami .
Jadi aku letakkan dalam jiwa -
Persahabatan yang lama belum mengesahkan kita sepakat! 

Penghijrahan yang terbaik aku rasa 
Walaupun sunyi .
Tanpa bicara teman teman dulu .
Tapi adilkan.

Kebahagian bukan hak milik.
Persahabatan juga .
Yang ikhlas penat mencari .
Ada saja yang tak kena .
Namun aku bersyukur .

Im blessed .

Ps : kau akan sayang aku sampai bila? - dia tanya 

Tuesday, December 9, 2014

Tafakur

Perkara paling payah .
Bila aku nampak dia nangis.

Aku mesti nangis jugak .

Allahuakbar. 

Ps : wahai anak jagalah perasaan kami . Kesiankan kami 

Monday, December 8, 2014

Tidak

Kesian !
Kerana kau sebenarnya tidak tahu apa apa .

Ye .
Aku mula mula freaking out . 
Then aku tanya diri kenapa perlu mengalah . 

Aku cuma ambil hak aku .
Itu saja .

Aku pilih untuk memahi .
Dan kau ..
Iya kamu . 
Tolong berambus cara baik.

Penat nak tengok perasaan kesian kau . 
Penat nak melayan hati bangsat kau ! 
Penat nak melayan jiwa ragu ragu kau .

Bukan ke kau yang cakap - i am single but not available .
Pitty you girl ! 
Okay . 
Aku dengar kau cakap dia penipu .
Banyak benda kau kena tipu la girl .
Tapi lagi banyak aku rasa kau yang menipu! 

So belah la. 
Kau dah dapat pucuk muda .
Yang tak payah nak kongsi kongsi

Kau ingat satu benda .
Semalam kau hancurkan . 
Yes you did ! 
And aku syukur allah bagi aku kekuatan untuk ambil balik hak aku . 

Kau ingat .
Kau buat aku lost most everything .
And kau patut bersyukur sebab aku tak sumbat mulut puaka kau dengan slipa jepun aku.

This time ..
Huh no way . Aku takkan mengalah .
Kau bodohi aku . 
Kau bodohi dia yang kononnya kau cinta ? Hahhah ! Memang bodoh ! 
Dan memang bangsat .

Kau dengar sini .
Kiranya .
Kalau kalau ..

Kalau perlu cari 7 ekor hati nyamuk aku sanggup . 
Dan kalau aku sanggup untuk itu . 
Aku sanggup pastikan kau takkan ganggu kami lagi .

Paham ? Kami .


Ps : tak semua janda jahat . Yang ini memang lahanatullah ! Macam sial !

Total Pageviews