Wednesday, December 31, 2014

Three hundred sixtyfive days in 2014


Apa pun kena syukur .

Cerita kehidupan aku takkan pernah habis .
Suka duka adat kehidupan .
Kehilangan . 
Pertemuan . 
Adat chinta & Rangga .

Cerita kehilangan MH370 sampai sekarang mystery .

Loses of MH17 masa bulan puasa buat kita terduduk . 
Baru tahu oh ! Kita juga tidak selamat .

Terbaru QZ8501 crash in Java Sea .
Losses the loved one . Bukan senang . 

Impact nya semua terasa .
Keselamatan udara dipersoalkan . 

Otak bodoh aku selalu fikir .
Malaysia memang best . 
Masa dulu tak pernah risau .
Takde gempar bumi . 
Takde puting beliung .
Kedudukan geographical yang strategic .

Aku lupa sepuluh tahun dulu . 
Ekor tsunami menghentam utara Malaysia . 

Baru baru ni Pantai Timur diuji bah besar .
Kelantan negeri yang diduga teruk . Minion of Tsunami bila tengok video video yang mereka shared . 

Rakusnya air pada  kami . 
Pada alam .
Teruk .
Musnah . 
Rumah seakan rakit .
Tengkujuh yang paling hebat di datangi hisapnya . 
Innalillah . 

Belum lagi , air disukat . 
Belum lagi , anak ramai mati tersedak susu . 
Belum lagi kes cameron highland .
Belum lagi cerita , Lahad Datu mengistiharkan darurat . 
Macam kombo .
Family combo .

Oh Malaysia ku .
Beginikah hisap negara maju ? 

Aku pasti ramai yang sedar .
Tapi apa kita buat ? 
Kita amik tak endah aja .
Kita cuma tahu laksanakan diri kita pada   keluarga dan majikan .

Musibah melanda anggaplah sebagai kifarah setiap inci langkah .

Untuk Dia ?
Apa yang kita lalukakan .

Manusia berubah untuk lebih baik .
Untuk mendapat manfaat kehidupan .
Zat zat syurga .
Haruman kasturi .

Aku tidak baik .
Tetapi aku pilih untuk jadi baik pada Dia .

Sudah sudah nak tuduh menuduh .
Lapangkan dada . 
Teguhkan iman .
Kerana pastinya . 
Kita kembali pada hakiki . 

Esok tahun baru . 
2015 .

Semoga kami , umatmu dibawah lindungan Mu Ya Allah .



Saturday, December 13, 2014

Blessed

Aku tidur berbantalkan lengan mu
Aku gelak kerana lawakmu 
Aku menangis selalunya kerana kamu ! 

Terima kasih allah .
Bicaraku kosong

Walaupun aku terasa kerana kehilangan sebuah persahabatan ,
Kerana ukwah ini aku maragui mu kawan .
Sepatutnya kau gembira kerana bertahun kami mengikut kepala bengong kami .
Jadi aku letakkan dalam jiwa -
Persahabatan yang lama belum mengesahkan kita sepakat! 

Penghijrahan yang terbaik aku rasa 
Walaupun sunyi .
Tanpa bicara teman teman dulu .
Tapi adilkan.

Kebahagian bukan hak milik.
Persahabatan juga .
Yang ikhlas penat mencari .
Ada saja yang tak kena .
Namun aku bersyukur .

Im blessed .

Ps : kau akan sayang aku sampai bila? - dia tanya 

Tuesday, December 9, 2014

Tafakur

Perkara paling payah .
Bila aku nampak dia nangis.

Aku mesti nangis jugak .

Allahuakbar. 

Ps : wahai anak jagalah perasaan kami . Kesiankan kami 

Monday, December 8, 2014

Tidak

Kesian !
Kerana kau sebenarnya tidak tahu apa apa .

Ye .
Aku mula mula freaking out . 
Then aku tanya diri kenapa perlu mengalah . 

Aku cuma ambil hak aku .
Itu saja .

Aku pilih untuk memahi .
Dan kau ..
Iya kamu . 
Tolong berambus cara baik.

Penat nak tengok perasaan kesian kau . 
Penat nak melayan hati bangsat kau ! 
Penat nak melayan jiwa ragu ragu kau .

Bukan ke kau yang cakap - i am single but not available .
Pitty you girl ! 
Okay . 
Aku dengar kau cakap dia penipu .
Banyak benda kau kena tipu la girl .
Tapi lagi banyak aku rasa kau yang menipu! 

So belah la. 
Kau dah dapat pucuk muda .
Yang tak payah nak kongsi kongsi

Kau ingat satu benda .
Semalam kau hancurkan . 
Yes you did ! 
And aku syukur allah bagi aku kekuatan untuk ambil balik hak aku . 

Kau ingat .
Kau buat aku lost most everything .
And kau patut bersyukur sebab aku tak sumbat mulut puaka kau dengan slipa jepun aku.

This time ..
Huh no way . Aku takkan mengalah .
Kau bodohi aku . 
Kau bodohi dia yang kononnya kau cinta ? Hahhah ! Memang bodoh ! 
Dan memang bangsat .

Kau dengar sini .
Kiranya .
Kalau kalau ..

Kalau perlu cari 7 ekor hati nyamuk aku sanggup . 
Dan kalau aku sanggup untuk itu . 
Aku sanggup pastikan kau takkan ganggu kami lagi .

Paham ? Kami .


Ps : tak semua janda jahat . Yang ini memang lahanatullah ! Macam sial !

Sunday, November 30, 2014

Sombong

Sudahla .
Yang lepas biarkan dia berlalu .

Thank you awak sayang saya .
Kenapa perlu saya sombong .
Saya lupa .

Tapi kita kena move on .
Awak takut sangat .
Kadang nampak awak pulak sombong .

Yang lepas .
Patah .
Habis .


Ps: thank you . Am blessed .
Alhamdulillah .

Friday, November 28, 2014

Sayaaang awak

Ohmaigad . 

Lama aku tunggu .
Lama sangat lama .

Tapi rasa hari ini paling win . 

Dari dulu aku jalan tidak pernah pegang tangan .
Ada kala sorang kat depan .
Ada kala sorang kat belakang .
Tak . 
Kami tak gaduh . 

Ironinya . 
Rasa itu cuma aku dan dia rasa .
Tak boleh nak tunjuk .
Tak da bukti . 
Tapi rasa tu . 
Cuma aku dan dia . 

Tapi hari ini paling win . 
Dia peluk aku erat erat .
Sambil cakap .
Sayang awak .
Sayang sampai bila bila ya .

Tuesday, November 25, 2014

Kopi susu

Masakan aku lupa. 
Walaupun masa tu takde lagi pandora. 
Unforgotten moments.

Maju melangkah bukannya benci.
Natijah sebuah perjalanan. 

Aku redha. 
Jauh untuk meratapai.
Kerana aku tahu kau seorang pengecut.

Terima kasih dengan perkhabaran itu.
Tidak sedikit pun aku goyah.
Aku tekad walaupun semuanya di tangan yang Esa.

Kini aku betah teruskan sebuah perjuangan walaupun sendiri !

Wednesday, November 19, 2014

Syukurilah

Kalau mendidik anak bukan dengan duit .
Esok anak jadi hamba duit .
Anak manja kerana duit . 
Wwooohon look whos talking ! 

------ keadaan sunyi ----------


Grrr .. 
Oh masakan kau , aku & dia lupa .
Pada mu cara ku semua salah . 
Cara kami salah . 
Kau lansung tidak mensyukuri . 
Lansung gagal ucapkan terima kasih palagi alhamdulillah . 

Cermin itu tegak . 
Berdirilah . 
Tengok mana bayang bayang itu pergi .

Allah mendengar doa yang teraniyanya .
Bertahun aku korbankan .
Sumpah tidak aku mengungkit . 
Aku halalkan walau sebesar kuman . 

DAN aku tidak perlu hulubalangmu mengajar bagaimana aku mendidik . 
Cukup kami berdua tahu apa yang terbaik .
Jangan betah mengajar seolah ketam mengajar anaknya berjalan .

Akur .
Jadilah manusia mensyukuri .

Aku bersyukur kerana pergimu tidak kembali . 
Aku bersyukur kerana pergimu tidak mengganggu kami .

Kau cabar aku dengan mintak aku menjaga . 
Aku buktikan kerana sayang itu anugerah . 

Jangan melalak .
Jangan gelabah . 
Mendidik biar dari akar .
Biar dia tahu . 

Bersyukurlah . 
Nikmatnya allahuakbar ! 

Ps : redha 

Monday, November 17, 2014

**maaf

Kalau maaf itu mudah .
Dah lama aku call . Whats app . Sms . Tak berdaya nak mengingati . 
Dan aku pilih untuk lupa .

Mu , 
Aku mintak maaf . 
And I do mean it . 

Marah mu .
Rajuk mu .
Dendam mu .

Aku dituduh tiada rasa .
Aku dituduh terlalu memaksa .
Kau fikir apa kau rasa .
Apa aku rasa pernah kau fikir ? 

Aku banyak belajar. 
Hakikat perjalanan tidak pernah mudah . 
Kalau perjuangan aku berjuang untuk memiliki kau dulu tidak diambil kira .
Aku sekarang mengatakan kau buta ! 

Mustahil aku lupa .
Tak mungkin aku lupa pada bahu mana aku menangis .
Aku ingin mu .

Tetiba pandu arah berubah .
Tidak mungkin aku salahkan doa itu . Aku dewasa . 

Semalam . 
Aku nampak dari sinar benci itu .
Tidak sikit pun jantung ini rasakan salah itu . 

Mu tidak pernah jujur ! 
Mu tidak pernah berterus terang ! 
Mu kau sebenarnya penakut !!! 

Marah bunyi ku 
Sangat marah 
Jadi jangan salahkan aku kerana lupa perjanjian itu . 

Aku & mu hilang .
Aku syukur padamu Tuhan .
Walaupun perjalanan harian masih sama seperti semalam , 
Natijahnya perasaan kecil ini mendewasakan . 

Mu - hargai orang yang menghargai you .
Aku - aku cinta dia kerana Allah swt . 


Ps : watch cinta & rangga .

Thursday, November 13, 2014

Kakiku auchhhhh

Oh mai . Doc said not gout . Doc said I walk a lot . He said I used cheap shoes 😱 

Saturday, November 8, 2014

Vroom vroom

Takpa .
Aku suka .

Minat dia patutnyajadi minat
Dia happy aku pun happy 

Dia jauh he texted 
Aku rasa dekat
Pegila lama lama pun xpa 
Tapi jangan lah selalu

Biar rasa rindu 
Rasa padu



Wednesday, November 5, 2014

Jujet !

Bayiii ... its come out from my phone screen . Its must be her ! yes ... she's the only one ! πŸ’‹

She what;s app me my exit email when I left . Its appear 6th October 2012. The biggest decision I have made in my life .
Tetibe syahdu plak rasa .

I learned not to demanding in certain thing . My ex- reporting boss is super flexible.

ps : I cant work under pressure anymore . Would you think I shall find other job ?


Sunday, November 2, 2014

Bang merang!

Ps : nothing else beside , aku hanya mampu berdoa untukmu wahai anakku. 
Its your life . Beside faith Allah suruh kita berdoa dan berusaha . 

Good luck on SPM ! 

Saturday, November 1, 2014

Amma .. Awat kena kiss lagi nih !

Ps: susahnya nak claim bila yang cium cikted is public transport.
Yang seronoknya adik driver taxi ni cakap aku yang salah . 
Hulk ! Kau tium aku , aku salah ? 
Amboi .. Hebat benar ... 

Saturday, October 25, 2014

Buta

Kau tuduh aku tak mampu jaga diri 
Kau cemburu !

Kau sebenarnya cemburu
Kau memang cemburu buta 

Ps : esok aku post cermin kat mu !  

Thursday, October 16, 2014

Natijah

Susah sangat katakan maaf
Bukan mahal pun 

Susah sangat nak katakan sayang 
Bukan luak pun 

Lumrah 

Ada yang senang sangat katakan maaf 
Ada yang susah sangat nak mengaku salah 

Apa pun manusia 
Tak mungkin sama 

Ps: semua manusia buat silap . Tak berdosa pun kalau acap ucapkan maaf . Tapi biarlah ikhlas . 

Monday, October 6, 2014

Alahai..

Kalut pagi .
Banyak kereta .
Banyak pael ! 

Semak ..
Mood swing .

Ps : susah sangat ke belajar menerima ? 

Tuesday, September 30, 2014

Merah itu

Penat .
Lara ? 
Nape tiba tiba .

Salah called ? 
Poor me . Poor you ! 

I need a break .
I need a money . 
So give me some ..

Alarming when you forgot . 
Alarming is good sometimes .

Sejuk
Dingin
Sepi
Ayat mencerminkan hati ...
Abis aku tak ada hati ? 

Mana rasa ? 
Tetiba pujangga sepi .

Esok, lusa . Ahhh ! 
Merah itu

Monday, September 29, 2014

Oh anak

Biacaranya mudah .
Menghadapinya paling pahit .

A decade soalan masih sama - 
Bila lagi nak tengok your junior . 
Jawapan kini lebih baik dari semalam .
" tak nak la anak , dah tua "
Wallahi kata itu yang paling payah diungkap . 
Paling sakit dari anak tekak .

Zikir ku tak pernah lekang .
Biar lah satu .
Satu aja . 
Tapi bicaraNya lebih adil .

Tiga anak menyayangimu .
Tiga anak perlukan mu .
Cukup lah .
Sudah tiba masa kau berehat .
Sudah sudah menjadi lilin .
Tiba masanya kau berehat wahai dian . 

Hati aku .
Hanya Dia yang tahu . 

Tua ku , 
Hanya Dia yang tahu . 

Putih

Terkais kais

Semalam kata jiran 
Anak dia dilanggar motor 

Namapun ibu 
Tak mungkin tidak sedih 

Ps: wahai manusia durjana , sembilan bulan kau bersama nyawa lain di rahimmu. Masakan kau takut akan Tuhan soalnya mana sifat kemanusiaanmu?

Thursday, September 25, 2014

Sempurna

Seadanya

Redha 
Pasrah

Percaya kifarah kehidupan 

Ps : thank you . 


Wednesday, September 17, 2014

Shhhh shhhh

Mengarut sangat apa kau rasa .
Semua orang salah .
Yang betul cuma kau .. 

Kau ! 

Tak pernah beralih .
Cerita semalam kau ulang ulang ulang .
Kau ungkit ungkit ungkit 
Kau tak pernah bangkit ! 

Yang buruk aku 
Yang hina aku 

Manis mulut kau orang rasa 

Ps : tengah try feel mu ! Auch so negative

Wednesday, September 10, 2014

Kalut kelaut

Budak kecik sebelah rumah tak berhenti menjerit .
Bangla kat atas siap karoke .

Resah 
Betah dek cinta 

Hmmm kena tipu lagi .
Lagi .

Orang kata what comes around goes around.
Rasanya aku macam shah jehan. 
Tapi end up aku lagi . 

Wednesday, September 3, 2014

Hugs

Kasih sayang lahir dari hati .
Kata dia , kata kita ?

Tak mungkin sesiapa faham.
Bertahun  cuba paham.
Tapi hari ini  seolah paham.

Tanggan digengam kemas.
Sangat kemas.
Pelukan itu rasa.
Dari nadi.
Dari hembusan itu.

Perempuan ini senang saja.
Tunjuk.

Takde duit pun takpa.
Ramai je tengok si ana tanggung si anu.
Jangan sembunyi sembunyi.

Perempuan ini mudah saja.
Jangan menipunya.

Biar kata barang immitation.
Kena jujur.
Sebab azalinya pasrah dan rela.

Tak caya ? 
Tanya perempuan sebelah .. 

Kann! 

Tuesday, September 2, 2014

Pengamin

Satu suap , 
Pakcik pakai tongkat lalu .

Satu suap ,
Adik datang kutip derma untuk madrasah.

Satu suap ,
Makcik dan anak kecik lalu tunjuk sign suap.

Aku baru tiga suap.

Sumpah. Aku paham.
Bila apa sahaja keluar dari kudratku aku ikhlas tapi .. 

Aku tak kasi bila tangan baru sesuap.
Orang sekeliling pandang.
Aku buat muka tak senang.
Orang sekeliling pandang.

Tuan kedai pun sama. 
Benar. 
Dia pun nak dapat fardhu kifayah.
Tapi beragaklah.

Mereka dimana mana.
Cuba dek betah orang sekeliling.
Kita sama sama nak dapat saham.

Aku buntu.
Tak kasi kesian.
Kasi.
Ramainya datang. 

Sepatunynya budaya ini tiada.
Sebab aku pasti malaysian adalah negara yang paling mudah kesian. 
Paling senang bersedekah.
Tidak perlu paksa.

Aku tahu ada yang kata.
Tak nak kasi diam.
Dah kasi ikhlas. 
Diam ! 

Ironinya golongan ini jadi banyak.
Worst . Cakap melayu pun tak pandai.
Takkan duduk Malaysia cakap melayu tak boleh. 
Menipu sangat awak ni.

Aihh kan kata. 
Last last.
Aku jugak kena pelurunya.

Oh kerajaanku.
Dengarlah 
Pandanglah 
Budaya mencerminkan bangsa ! 

Ps : jangan pandang sebelah mata. Menderma bukan untuk di show off ! Ini tulisan ikhlas 😘

Sunday, August 31, 2014

merdeka kita

Bertuah di bumi ini 
Jauh dari alpa dunia

Baru sikit kita mula menjerit 
Pandang orang bawah dari kita bila rasa dugaan itu hebat 

Mh370 & mh17 yang mendewasakan akal fikiran kita 
Bersatulah kita wahai saudaraku 

Jangan cepat melatah
Jangan cepat tarik muka
Jangan cepat tunjal tunjal

Sabar wahai senegaraku 

Tuesday, August 12, 2014

Sushi king

Jangan 
Sebab kau tak tahu apa apa

Jangan 
Sebab kau tidak perlu tahu apa apa

Jangan 
Sebab nanti aku bila aku cerita 

Jangan
Jangan 
Jangan 

Ps : jangan anggap yang bukan bukan . Seperti aku kata jangan buat aku ceritakan segalanya . Jangan 

Friday, August 8, 2014

Bless

Malammm . Jangan siang

Yang indah itu budi
Yang cantik itu bahasa 

Penat 
Lelah 

Tapi untuk jadi baik bukan senang 
Lagi susah kalau nak tunjuk baik 

Ps : cukuplah menagih simpati . Sebab kali ini aku datang kerana cintaku kepada Allah s.w.t . 

Friday, August 1, 2014

Ya tuhan

Aku lemah .
Aku pasrah .

My ultimate in life 
- aku nak happy 

Bertahun aku rasa sengsara ini 
Bertahun aku tanggung 
- aku cuma mahu happy 

Kau hina aku setiap detik 
Kau cabar aku setiap masa 
Kau tak pernah hargai aku walaupun sesaat 
Jauh lagi untuk berterima kasih

Kau hukum aku 
Kau tuduh aku tak mensyukuri 

Ya tuhan 
-aku tahu aku insan yang kau pilih 
Tapi aku tak pernah kuat 

Hanya orang yang kenal 
Maka kenal dia 

Dia pasti bertepuk tangan 
Pandan muka perampas ! 

Ah! 
Aku tunggu kerana aku mahu syurgaku 
Tapi ibadahnya leka dek sesal sebuah perjalanan 
Keindahan di robek kerana kesombongan 
Nikmat kehidupan hilang 

Ps : biar dosa menyelubungi . Menghukum kau seumur hidup ! Biar adil . Kenapa kau harus gembira sedangkan aku hanya berteman lara . 

Mana imanmu sang penghukum ? 








Wednesday, July 30, 2014

Sabar

Sabar ! 
Argggh 

Tak sabar ?

Tak payah nak iri hati sangatlah 
Tak payah nak update status sedih sangat lah 

Hingusan 
Cakap omputih tunggang tebalik 
Booo boooo 

Sudut itu tenang 
Bertudung hijau 
Tegak berdiri 

Tangan dia pimpin 
Bukan isteri dia 
Janda itu ..

Lagi ..

Kesian sangat pada janda eh
Janda bergetah
Yang gatal laki hang - 

Berjanggut 
Misai tebal 
Ah abang posmen
Nak bernikah lagi 

Ps : mundur .. Maju lagi . Saya polis  

Tuesday, July 15, 2014

Mengalah

Lagi aku
Kau 
Tidak mungkin 

Ketiak masam 

Ps : mengalah bukan kalah pun . Kau apahal ? Siapa yang mengadili . Tiada siapa siapa . Hanya dia!

Wednesday, July 9, 2014

Sayang

Adui

Gaduh benda benda remeh temeh 

Nak makan apa
Nak pegi mana 

Pastu dua dua tarik muka 

Kesiankan anak anak
Terkedu

Ikut ja
Angguk

Ps : biar rasa cemburu bila nampak lampu kelip kelip kat iphone 5S tu, dari bila dah tak kisah !


Thursday, July 3, 2014

Balut nangka

Selalunya lupa
So an excuses ! 

Mahu jadi lebih baik 
Lebih molek 
Lebih insaf 
Lebih sexy bila xnampak apa apa 

Fitrah 
Haram tetap haram 

Ps : ya allah ampunilah aku . Bawalah aku ke jalan mu . Amin 

Sunday, June 29, 2014

Busuk

Eh perempuan ,
Kau tiada masa dia hiba 
Kau bersama pujangga tatkala dia merana .

Eh perempuan , 
Yang di kendong ini anaknya

Eh perempuan , 
Cerita dia denganmu cerita semalam 
Lets gone by gone 

Eh perempuan ,
Dia berjanji mengawiniku 

Eh perempuan , 
Tapak kaki ini di jilatnya 
Masakan kau pilihan hatinya 

Eh perempuan ,
Berambus lah .

ps : perempuan itu isterinya , SIAL !


Wednesday, June 25, 2014

Senyum

Ps: redha suami redha allah. Nak Allah sayang kita , tak boleh ingkar suami 

Monday, June 23, 2014

Kecek

Oh mai ..

Kelaut awak cakap bahasa mak yong 
Cakap bandar jaaa ! 

Beria ria dia cuba
Awak orang bandar 
Lidah keras

Ok bereh πŸ˜‚


Ps: yang penting dia cuba walaupun janggal sangat rasanya 

Wednesday, June 18, 2014

Pre love birthday

Should I remember ? 
Should I not .. 

Done .
Tutup buku .
Esok new chapter . 

Dia dan basikal itu . 

Warm . 
Dapat leather handbag . 
Ellegant . 

Thank you . 

Ps : hard rock cafe bangkok

Wednesday, May 21, 2014

Cantik

Wangi 
Tapi tipu lagi 

Sayang
Uh kawan panggil sayang 

Untunglah

Ps : cantik ah kena main 

Wednesday, May 7, 2014

Putus

Hati kata ya 
Hati kata kenapa tidak 

Apa besar sangat ke dosanya
Dosa aku ,
Dosa kita ..

Gula 
Beras
Bawang besar 
Bawang putih 

Yang tak ada ajinamoto
Tak cacat pun rasa 
Masin ada 
Manis ada 
Masam pun 

Ps : allahuakbar rindunya pada dia . 

Saturday, April 19, 2014

Pesan kat pengantin!

Setiap kali wedding reception ; mesti ade buku ala ala cam lawan branch πŸ˜‚. But seyes mesti ade. I dulu koboi , semuanya serah pada parents , aunties and family. Ikut je apa kehendak dan cara depa .. Budak nakal memang end up cam tu .. - dak blues -


My message always kinda ..
🎈🎈Congrats pengantin ! Moga menjadi pembimbing dan kawan tbaik untuk isteri / suami.  Insya allah bahgia selamanya bersama ! 





Wednesday, March 19, 2014

Bismillah - 2014 - first note

It my first write up for 2014 .

Today is day 12 of missing airplane MH370 .

Here , in these blog .. banyak sangat memori manis , memori luka yang I shared . I do write in the pieces of paper , over the status on what's app , FB ... writing is the way I express my feeling .

Today its kinda boring day . I just out of Dr Yusoff room. My blood went low again. 40/80 , which it can be collapse , its can stroke .. it can be anything ..

So I choose to relax and opened up this blog and start ...



Total Pageviews